ACSI FreeLife

Menu

Mogelijke veranderingen rijbewijs C1

De kans bestaat dat je vanaf januari 2014 bij het theorie examen van het rijbewijs C1 geen technische vragen meer hoeft te beantwoorden over bijvoorbeeld de tachograaf of het pneumatisch remsysteem. De Europese Commissie heeft namelijk besloten de eisen voor het rijbewijs C1 te versimpelen. Het is nu aan het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu om de eisen voor het C1 rijbewijs daadwerkelijk te versoepelen.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
oefenenmeteensimulator

Rijbewijs C1

Tot nu toe was het voordeel van het rijbewijs C1 voor camperaars met campers van 3500 tot 7500 kilogram dat de lessen en het examen ook mogen worden afgelegd in een lichtere vrachtwagen. Met het nieuwe besluit van de Commissie kan ook de inhoud van het theorie examen worden aangepast. Het besluit is genomen dankzij inspanningen van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) en de Europese koepelorganisatie (FICC). Gezamenlijk hebben zij maandenlang gelobbyd in Brussel.

De strijd van de NKC is echter nog niet gestreden. Frans Hoofwijk, woordvoerder van de NKC, legt uit dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft gevraagd of NKC samen met de Bovag advies wil geven ten aanzien van de versoepeling van de exameneisen. Uiteindelijk is het doel om ‘alle mensen aan het lachen te krijgen’. Zowel de branche, de camperaar, de rijscholen en de economie in het algemeen profiteren er van als de exameneisen worden versoepeld, legt hij uit.

Tot 7500 kilogram

Met het rijbewijs C1 mag je een lichte vrachtwagen besturen tot 7500 kilogram. Hieronder vallen ook de campers tussen de 3500 en 7500 kilogram. De minimum leeftijd is 18 jaar en het examen bestaat uit een theorie- en praktijkexamen wat mag worden afgelegd met een lichte vrachtwagen. De NKC zegt blij te zijn met het besluit en gaat nu samen met de Bovag verder in de strijd om ervoor te zorgen dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de eisen zo snel mogelijk aanpast, zodat het vanaf januari 2014 makkelijker is om het C1 rijbewijs te behalen.

In ACSI FreeLife magazine nummer 3 2012 hebben we in een uitgebreid artikel beschreven wat er per 19 januari 2013 verandert in de rijbewijsregels. Hier staat een overzichtelijk schema met daarin alle regels per rijbewijssoort.

Praat mee

Praat mee: Mogelijke veranderingen rijbewijs C1

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht