ACSI FreeLife

Menu

Camperuitrusting uitbreiden (deel 2)

Als je een camper hebt gekocht, ben je nog niet altijd meteen uitgeshopt. Welke extra’s kun je er beter meteen bij aanschaffen? ACSI FreeLife zet ze voor je op een rij. In dit tweede en laatste deel geven we je tips voor jouw camperuitrusting op gebied van veiligheid, techniek en opbouw. 

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
Challenger 01 WEB

Veiligheid

Op veiligheid kun je uiteraard maar beter niet bezuinigen. Veel fabrikanten bieden een airbag voor de bijrijder alleen als optie aan. Wel zo veilig!

De elektronische stabiliteitscontrole (ESP) is – net zoals de airbag – bij personenauto’s al lang verplicht. Bij campers ligt dat anders. Wie de mogelijkheid heeft ESP als optie te bestellen, doet daar goed aan. In noodsituaties kan zo’n systeem behoorlijk wat leed en schade voorkomen.

Met het oog op de gasflessen is ook een crashsensor wel zo veilig. Dit apparaat zorgt ervoor dat de gastoevoer bij een ongeluk wordt afgesloten.

Naast de bestuurder en de bijrijder heeft de zitgroep meestal twee plaatsen met veiligheidsgordels. Gaan je kinderen of kleinkinderen wel eens mee kamperen? Dan doe je er goed aan om slim te onderhandelen zodat je er bij de aankoop van een camper één of twee gordels extra bij krijgt.

Techniek

Voor veel kampeerders hoort de televisie bij een standaard camperuitrusting. Om het signaal van de schotel naar je tv-toestel te krijgen, heb je een kabel nodig. Net als voor de zonnepanelen trouwens. Kun je maar beter meteen bestellen.

Een airco in de stuurcabine is een zegen in de zomer. Net als de cruisecontrol krijg je er deze echter niet altijd bij. Is natuurlijk ook weer goed voor je verkoopwaarde.

Al die elektronische apparaten van tegenwoordig vragen de nodige stopcontacten. In de zitgroep heb je er minimaal één nodig. Naast stopcontacten voor 230 volt is het handig om 12 volt-stopcontacten te hebben.

Opbouw

Goede nachtrust is een voorwaarde voor een fijne vakantie. Dunne matrassen of ontbrekende lattenbodems kunnen je vakantiepret flink bederven. Gun jezelf minimaal een lattenbodem.

De toiletruimte in de camper is vooral belangrijk als je niet afhankelijk wilt zijn van het sanitair op de camping of de camperplaats. Om een waterballet te voorkomen, is het zinvol deze ruimte even te checken. In de vaak krappe toiletruimtes is een douchegordijn niet echt praktisch. Kies daarom indien mogelijk altijd voor een vaste scheidingswand.

Wie er ook in de winter op uit wil trekken, doet er goed aan een geïsoleerde vuilwatertank te nemen. Zo voorkom je ijsvorming in de tank.

Veel fabrikanten gebruiken voor de verlichting stroombesparende en duurzame ledlampen. Heb je de keuze tussen led- en halogeenverlichting, kies dan voor led. Op de lange termijn is dat zuiniger.

Tekst: MPS, Anne Mandel

Lees ook deel 1.

Praat mee

Praat mee: Camperuitrusting uitbreiden (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht