Erich Bachem had een idee en de tijd was er rijp voor. Twee gelukkige omstandigheden vormden de voedingsbodem. Het Wirtschaftswunder bood na de moeilijke jaren van de naoorlogse wederopbouw de Duitsers de mogelijkheid weer op vakantie te gaan. Bella Italia lonkte. Maar hoe konden ze zich een reis permitteren in het land van hun dromen aan de andere kant van de Alpen? Waar moesten ze overnachten? En hoe moesten ze reizen?
Op zoek naar een onverwoestbare caravan
Als antwoord op deze vragen paste het idee van Erich Bachem. Deze luchtvaartpionier ontwierp een caravan die paste bij de destijds gangbare auto’s – Lloyd Alexander, VW Kever, Opel Rekord en Ford 17M. Zijn caravan moest de basisbehoeften van vakantiegangers bevredigen, mocht niet te zwaar zijn voor de destijds niet al te krachtige automotoren en moest tevens onverwoestbaar zijn.
Oer-Troll
Erich Bachem, waarnaar het merk Eriba is vernoemd, was na de oorlog en een verblijf in het buitenland, in Bad Waldsee terechtgekomen. Daar liet hij het prototype van de caravan – Troll geheten – bouwen bij het carrosserie- en aanhangerbedrijf van Alfons Hymer. Diens zoon, een zekere Erwin Hymer, bouwde de oer-Troll.
Deze Erwin had naam gemaakt als vliegtuigingenieur en bovendien bij Zündapp de dwergauto Janus ontwikkeld. Vervolgens stroopte hij samen met Erich Bachem de mouwen op om een caravan te maken.
Onderscheidend hefdak
Een stalen kooi, zoals destijds werd toegepast in de vliegtuigbouw, vormde het skelet van de oer-Troll. Al spoedig rolden de eerste modellen gebruiksklaar van de band. Zij gelden als voorlopers van de huidige Eriba Touring. De vraag ernaar nam toe en uit de oer-Troll ontstond met de Puck en de Faun al snel een hele modelserie met het hefdak als onderscheidend kenmerk. Al in 1959 produceerde het jonge bedrijf 455 caravans.
Het overlijden van Erich Bachem in 1960 was een grote tegenslag. De ontwerper stierf na een langdurige ziekte en werd slechts 57 jaar oud. Daarna gaf Armand F. Protzen leiding aan de verkooporganisatie Eriba.
Wat nog meer?
Nieuwsgierig hoe de ontwikkeling van Hymer in de decennia daarna verder ging? In ACSI FreeLife 1-2018 vind je het hele verhaal.