ACSI FreeLife

Menu

Meer dan 20 jaar Mercedes Benz Sprinter

De Mercedes Benz Sprinter is sinds zijn introductie niet alleen een trendsettende bestelauto, maar ook een populaire basis voor buscampers. En niet zonder succes. De driemiljoenste Sprinter die eerder dit jaar van de band liep, rijdt nu rond als camper.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

De allereerste Sprinter komt in het voorjaar van 1995 op de markt en baart opzien. Het is namelijk de eerste bestelauto van Mercedes met een naam. Het is de opvolger van de T1, waarbij de T stond voor Transporter, de Duitse aanduiding voor bestelauto. Het technisch concept van de Sprinter verschilt niet veel van de T1, want hij heeft ook een zelfdragende carrosserie en achterwielaandrijving.

Krachtige Mercedes Benz motor

Opvallend zijn wel de relatief krachtige motoren, met als hoogtepunt een 2,9 liter vijfcilinder turbodiesel met 122 pk en een maximum koppel van 280 Nm (Newtonmeter). Voor een bestelauto in dit segment is dat een recordwaarde.

Kopers van een Mercedes-Benz Sprinter kunnen kiezen tussen een handgeschakelde versnellingsbak of een viertraps automaat. Een anti-blokkeerremsysteem (ABS) en schijfremmen op alle vier de wielen zijn standaard. De Mercedes-Benz Sprinter heeft ook een in hoogte verstelbare driepunts veiligheidsgordel en hij kan met een bestuurdersairbag worden geleverd. Hiermee komt de bestelauto qua karakter in de buurt van een personenauto, want hij is snel, handzaam en compact.

Populair bij koeriers

De Mercedes Benz Sprinter blijkt erg populair bij koeriers, vooral vanwege de krachtige motoren. Maar de bestelauto krijgt daar wel een beetje de reputatie van snelheidsovertreder door. Het weerhoudt Mercedes Benz er niet van om de Sprinter na vijf jaar een technische update te geven met nieuwe, nóg sterkere dieselmotoren met common rail-injectie (CDI). De vier- en vijfcilinder turbodiesels hebben een inhoud van respectievelijk 2,15 en 2,7 liter en variëren in vermogen van 82 tot 156 pk.

Het jaar 2006 brengt een geheel vernieuwde Mercedes Benz Sprinter-serie met weer verbeterde CDI-motoren. De vier cilinders hebben nu tussen de 84 en 150 pk en er is een nieuwe zescilinder turbodiesel met een inhoud van 3 liter en 184 pk vermogen (later zelfs 190 pk), terwijl het maximum koppel 400 Nm bedraagt (later 440 Nm).

Mercedes Benz Sprint in ACSI FreeLife

Benieuwd naar welke laatste stap Mercedes Benz in 2013 neemt bij de ontwikkeling van de Sprinter? In de buscamperspecial in ACSI FreeLife 8-2016 lees je een uitgebreid artikel over de jarige buscamperbasis.

Praat mee

Praat mee: Meer dan 20 jaar Mercedes Benz Sprinter

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation