ACSI FreeLife

Menu

V&A: Vermogen nieuwe trekauto?

Bert de Haan uit Zaandam wil graag weten hoeveel pk zijn nieuwe trekauto nodig heeft. “Wij hebben een Rapido-caravan zonder eigen kenteken, dus minder dan 750 kilogram. Beladen komt er misschien nog 50 kilogram bij. Hoeveel vermogen of pk heeft onze nieuwe auto nodig?”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Dat hangt helemaal af waar men naar toe wil. Voor op de snelweg is bijna elke auto, die ongeremd 750 kilogram mag trekken wel geschikt. Let wel… Sommige auto’s zijn begrensd op minder dan 750 kilogram ongeremd, hoewel er geremd 1.000 kilogram of meer achter mag.

Benodigde motorkoppel

De relatief lage Rapido zit voor het grootste deel uit de wind. Een SUV met een wat hoge opbouw is dan gunstig. Bergpassen rijden en er is iets aan koppel nodig, maar dat is niet in verhouding tot het trekken van een full–size caravan met zijn grote frontoppervlak. Steil helling-op en het gewicht van de hele combinatie gaat meetellen. In het algemene geval is een motorkoppel van meer dan 150 Newtonmeter bij een relatief laag toerental (in orde van grootte 2.000 rpm) wel voldoende.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. DK
  Dirk Karten

  Nou… daar ben ik het niet mee eens meneer Joop. Wij hebben een Adria Linea, eigen gewicht 690 kg. Met een belading van max 150 kg erbij had onze Opel Astra Station 1.6, 115 pk, koppel 155 Nm (4.000 rpm) er in Nederland al flinke moeite mee. In de bergen was het heel slim schakelen geblazen en hoorde je een draaikolk in de tank omdat de motor te hard moest werken.
  Met onze Ford Focus Ecoboost 1.0 125 pk is het heel wat fijner rijden dankzij een turbo. Dus, streekgenoot Bert de Haan, mijn tip is: koop een auto die minimaal 125 pk heeft, zelf bij lichte caravans, en zeker met een turbo als je de bergen in gaat. (wie wil altijd in Nederland blijven tenslotte?)

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Vermogen nieuwe trekauto?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht