ACSI FreeLife

Menu

V&A: Toerental Volkswagen Passat automaat

Wim van Huuksloot uit Nieuw-Lekkerland heeft een vraag over de versnelling van zijn Volkswagen Passat. “Als je een Volkswagen Passat benzine hebt met een automaat en 147 kilowatt onder de motorkap draait de motor op de Franse tolweg 1.800 toeren in de zesde versnelling. Moet je dan de automaat in z’n vijfde versnelling laten staan?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Hoeveel paardenkracht ter beschikking staat is volledig onbelangrijk. Bij caravantrekken is het beschikbare koppel maartgevend. Dat is het toerental waarbij dat koppel geleverd wordt en de daarbij horende snelheden. Ik neem aan dat we praten over de 1,4 TSi.

Volgens mijn gegevens zijn de specificaties van deze auto als volgt. Een maximum vermogen van 110 kilowatt en 5.000 toeren per minuut en een maximum koppel van 250 Newton rond 1.500 toeren per minuut. Op kruissnelheid (90 kilometer per uur) hoort de motor te draaien in het maximum-koppel gebied (zie instructieboekje). Daarvoor is meestal een toerenteller aanwezig.

Zaak van de overbrenging

Deze motor zal zich dus best gelukkig voelen bij 1.800 toeren per minuut. Welke versnelling daarbij hoort en welke snelheid is een zaak van de overbrenging. Is dat bij de gekozen snelheid stand zes dan is dat prima. Moet je snelheid terug nemen zodat het toerental onder 1.500 toeren per minuut zakt, dan zal de auto waarschijnlijk zelf terugschakelen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Toerental Volkswagen Passat automaat

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht