ACSI FreeLife

Menu

V&A: Losbreekkabel en afneembare trekhaak

Hoe bevestig je de losbreekkabel? Het is een hot item onder kampeerders waarover heel wat verhalen aan zijn gewijd. Maar hoe zit het bij een afneembare trekhaak?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Naar aanleiding van een opmerking in een artikel in ACSI FreeLife 8-2018 – over een afneembare trekhaak met een speciaal oog voor de losbreekkabel van de Jeep Compass 4×4 – wees Dick van Dijk uit Eemnes de redactie ons er op “dat het in Nederland (als enige land in de wereld) niet is toegestaan om de losbreekkabel aan een afneembare trekhaak te bevestigen.” Wat zegt Joop over het aanbrengen van deze veiligheidskabel aan een afneembare trekhaak?

Antwoord van Joop:

Dat is een zeer terechte opmerking. Of Nederland het enige land is, weet ik niet. De wettekst is niet specifiek, maar wel duidelijk en naar mijn weten geldig in heel Europa. Helaas wordt in het buitenland niet overal strikt de wet toegepast.

De wet

Vrij vertaald wordt in de wettekst het volgende voorgeschreven: “De losbreekkabel moet zodanig aan een vast deel van de trekauto bevestigd worden dat de losbreekkabel niet los kan komen.”

Er bestaat een interpretatie van de wettekst waarbij de zonder handgereedschap los te maken trekhaak niet als een vast deel van de trekauto wordt gezien. Het oog dat aan zo’n trekhaak vastzit, mag dan formeel niet gebruikt worden om de losbreekkabel vast te maken.

Een oog onder en achter de bumper

Bij goedgekeurde Nederlandse trekinrichtingen moet in dat geval ergens aan de vaste ophanging een oog zitten. Deze zit waarschijnlijk verborgen onder en achter de bumper, waar de losbreekkabel vast moet worden geclipt.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. MV

  De ANWB schrijft een heel ander advies. Wat is nu correct?
  https://www.anwb.nl/kamperen/caravan/rijden-met-de-caravan/koppeling/losbreekkabel

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Losbreekkabel en afneembare trekhaak

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht