ACSI FreeLife

Menu

Trekautotest: Fiat Tipo SW 1.6

Fiat staat onder caravanbezitters niet bekend als fabrikant van solide trekauto’s. Maar dat is onterecht. Tijdens de ACSI FreeLife TestTour speelde de Fiat Tip stationwagon bij twee van de vier testteams een hoofdrol. Een rol die de Tipo volgens de testteams op het lijf was geschreven. Freelancer Mario de Vos schrijft al meer dan 30 jaar over over auto’s en nam voor ACSI FreeLife de Fiat Tipo SW 1.6 onder de loep.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
TestTour 2017 Fiat Tipo

Ik (Mario) hoor je al denken: Tipo, die naam komt me bekend voor. Dat klopt, want Fiat heeft de modelaansluiting al eerder in gebruik gehad voor een compacte middenklasser. Tussen 1988 en 1995 heette een drie- en vijfdeurs hatchback van Fiat zo en er stond zelfs een punt achter de naam. De toenmalige Tipo was de opvolger van de Ritmo die het tien jaar had uitgehouden. Hij leek zo veelbelovend dat hij gekozen werd tot Auto van het Jaar 1989. Maar na zeven jaar werd de Tipo toch opgevolgd door twee modellen met heel andere namen: de Bravo en de Brava.

Fiat Tipo 2.0

Fiat stofte de modelnaam Tipo weer af in 2015, toen besloten werd om de in Turkije gebouwde Fiat Agea ook in Europa te gaan leveren. De Tipo werd vanaf 2016 eerst geleverd als vierdeurs sedan, maar sinds begin 2017 is er ook een vijfdeurs hatchback en een vijfdeurs stationwagon.

Bij het kiezen van een trekauto voor de ACSI FreeLife TestTour viel ons ons oog op de combiversie van de nieuwe Tipo. Niet alleen om zijn zeer volwassen uitstraling en genereuze buitenmaten – hij is 4,57 meter lang – maar ook vanwege zijn forse bagageruimte van 550 liter (zelfs 1.650 liter met de achterbank neergeklapt). Daarbij heeft de Tipo ook in kilogrammen een fors laadvermogen van dik een halve ton. Caravanners weten dat te waarderen omdat ze dan een flink deel van de bagage in de trekauto kwijt kunnen, wat de stabiliteit van de combinatie ten goede komt.

Vier pagina’s Fiat Tipo Sw 1.6

Nieuwsgierig wat autojournalist Mario Vos nog meer is opgevallen aan de Fiat Tipo SW 1.6? In ACSI FreeLife 8-2017 lees je het hele verhaal over vier pagina’s.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Trekautotest: Fiat Tipo SW 1.6

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht