ACSI FreeLife

Menu

Range Rover Hybrid op avontuur

Is een hybride-auto geschikt om een caravan te trekken? Journalist Peter Adams testte het voor ACSI FreeLife, door met een Range Rover Sport Hybrid in combinatie met een Airstream caravan naar de poolcirkel te reizen.

Vanuit Birmingham vertrekt Adams nog zonder caravan met de Range Rover. De hybride rijdt fijn. De accu van de elektromotor wordt onderweg opgeladen door het terugwinnen van energie die vrijkomt bij het remmen en gas terug nemen. Bij een niet al te wilde rijstijl kun je volledig elektrisch rijdend 1,6 kilometer extra rijden. Een goede eerste indruk dus.

Airstream

In Duitsland wordt ook de Airstream opgehaald en kan de test echt beginnen. Als extra voorzieningen zijn de waterleidingen van de caravan geïsoleerd en kunnen ze worden verwarmd. Ook is er een gasgestookte generator voor de stroom aan boord. Dat blijkt al snel fijn, want de temperaturen schommelen al gelijk aan het begin van de reis rond het vriespunt.

Een gouden duo

Onderweg gedraagt de combinatie zich voorbeeldig. Ondanks een sterke zijwind en een lastige brug, doen zich geen problemen voor. Voordat de reis wordt voortgezet, worden de banden van de Airstream verwisseld voor spijkerbanden. Een goede keus, want de wegen worden glibberiger. Buiten wordt het kouder en kouder. “Zelfs lachen doet nu pijn”, merkt Adams op.

De finish

Na tien dagen is het zover: de poolcirkel is gepasseerd. Het is inmiddels -22 graden Celsius, maar in de Airstream plus twintig. Er zit dus meer dan veertig graden verschil tussen binnen en buiten. De Range Rover Sport Hybrid heeft moeiteloos zijn werk gedaan en bood aangename luxe.

De diesel en stroom werkten voorbeeldig samen. De zware combinatie dronk gemiddeld 9 liter diesel per 100 kilometer, wat neerkomt op zo’n 10 procent minder dan met een volledige dieselaandrijving. Of een hybride-auto geschikt is om een zware caravan te trekken? Het lijkt er wel op!

Wil je meer weten over deze reis van Peter Adams? Het is allemaal te lezen in de avonturenspecial van ons magazine ACSI FreeLife 7-2015.

bestel magazine

Confidental Infomation