ACSI FreeLife

Menu

Zuinige trekauto en de gevolgen – deel 1

Downsizen, het zuiniger maken van auto’s, is een modewoord in autoland. Het verlagen van de cilinderinhoud en het aantal cilinders is een trend onder druk van milieueisen.

Het aantal ‘groene’ modellen is groeiende en dat geeft beperkingen als het op het vermogen van een trekauto aankomt. Daarnaast groeit de vraag naar luxe caravans die vaak groter en zwaarder zijn. Dit kan een keuzeprobleem opleveren.

Wat is ‘downsizen’?

Fabrikanten maken auto’s zuiniger door ze lichter, kleiner en beter gestroomlijnd te maken en vooral door de motor efficiënter met de energie om te laten gaan (downsizen). Om toch voldoende vermogen te leveren wordt een (turbo)compressor toegepast.

Bij dit downsizen van motoren wordt gezorgd dat de rijprestaties – bij sologebruik- van bijvoorbeeld een 2 liter voortaan geleverd kunnen worden door een 1.4 motor. Het doel hiervan is het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te verlagen.

Wat zijn de gevolgen voor de trekauto

Wij vroegen Joop Stam, de technisch expert van ACSI FreeLife naar de gevolgen van downsizing voor een trekauto.

‘Het downsizen van motoren in combinatie met het opvoeren van het motorvermogen door het toepassen van een uitlaatgas-turbo compressor heeft ervoor gezorgd dat deze auto’s steeds minder geschikt zijn als trekauto.’

Zelfs als de auto op papier voldoet aan de eisen wat betreft trekgewicht, is het helemaal niet zeker dat de auto met een bepaalde caravan een bruikbare combinatie vormt.

‘Wat een auto mag en kan trekken loopt steeds verder uit elkaar’ aldus Joop.

Meer weten? Lees ook deel 2 over zuinige trekauto’s en de gevolgen.