ACSI FreeLife

Menu

Zonder trekhaak kom je nergens

Het ziet er allemaal eenvoudig uit zo’n trekhaak. Toch zit er heel wat meer achter dan je denkt. Niet iedere trekhaak past bijvoorbeeld op een tweedehands auto.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer

Zonder een goede trekhaak kom je natuurlijk nergens. Daarom zet ACSI FreeLife voor jou een aantal handige tips op een rijtje. Bij de koop van een nieuwe auto kun je niet altijd kiezen voor een specifieke trekhaak. Voor veel auto’s biedt de fabrikant soms maar enkele soorten trekhaken aan. Maar voor de gangbare auto’s zijn er doorgaans meerdere grote leveranciers.

Typeplaatje

Welk systeem geschikt is, kun je zien in het instructieboekje van de auto of op het internet. Belangrijk is dat de trekhaak op je auto past. Maar ook dat je de aanbeveling van de fabrikant opvolgt wat betreft de sterkte en de te trekken massa. Monteer geen trekhaak zonder typeplaatje (tenzij je niet meer hoeft te trekken dan ‘ongeremd- en- onder- 750 kilogram’) met daarop de volgende gegevens:

Fabrikant en toelatingsnummer
S, de maximale treklast (massa, kg)
D, belastbaarheid van de trekhaakconstructie (kracht, Newton). Door de autofabrikant voorgeschreven en afhankelijk van de toegelaten massa van auto en aanhanger.

In hoofdlijnen biedt de markt vaste, afneembare en wegdraaibare trekhaken. De eerste spreken voor zichzelf zodra ze zijn gemonteerd. Ook de wegdraaibare trekhaken behoeven weinig uitleg; doorgaans volstaat het aan een hendel te trekken en de haak komt onder de bumper tevoorschijn en kan dan met één beweging vast geklikt worden.

Vergrendelen

Over de afneembare trekhaak valt daarentegen meer te zeggen. Er bestaan meerdere systemen om de trekhaken te vergrendelen. Deze systemen verschillen hoofdzakelijk doordat zij, horizontaal, verticaal of zelfs diagonaal vastgezet worden.

De systemen verschillen ook qua gebruiksgemak en hoe ze eruitzien achter de auto. Terwijl de horizontaal afneembare trekhaken vaak aan een vrij groot deel van het chassis zijn bevestigd of ver onder de auto uitsteken, zijn de beide andere systemen vaak nauwelijks zichtbaar. Wie het uiterlijk van zijn auto enorm belangrijk vindt, doet er goed aan een verticaal afneembare trekhaak te kiezen.

Na het lezen van dit bericht zijn jouw vragen over de trekhaak waarschijnlijk nog lang niet opgelost. Waar moet je de breekkabel precies bevestigen aan de trekauto? ACSI FreeLife geeft jouw antwoord op zes vaak gestelde vragen. Daarnaast leggen we uit hoe de tien meest gangbare systemen werken. Kortom redenen genoeg om ACSI FreeLife 5-2016 te bestellen.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zonder trekhaak kom je nergens

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation