ACSI FreeLife

Menu

Voorkom diefstal kentekenplaten

De Bovag meldt dat er jaarlijks in Nederland zo’n 20.000 kentekenplaten van voertuigen worden gestolen en zo’n 100.000 verloren raken. In steeds meer gevallen worden deze platen voor criminele activiteiten gebruikt, zoals bijvoorbeeld brandstofdiefstal. Om te voorkomen dat de plaat gestolen wordt, adviseert Bovag om het kenteken extra goed vast te laten schroeven.

Kentekenplaten

Eerder luidde burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma bij Omroep Friesland de noodklok over het aantal kentekenplaten dat wordt gestolen: “Uit cijfers over de eerste helft van 2012 blijkt dat dit type diefstal flink is toegenomen. De platen worden vooral gebruikt om te tanken zonder te betalen. Er zijn nu afspraken gemaakt met Bovag-garages in Almere, waar autobezitters hun kentekenplaten gratis kunnen laten vastzetten met popnagels. Op deze manier wordt het moeilijker voor dieven om de platen los te krijgen.” Vooralsnog is niet bekend of deze lokale afspraken landelijke navolging krijgen.

Betrekkelijk eenvoudig te verwijderen

In veel gevallen zitten de platen op een voertuig bevestigd door middel van een kunststof houder. De plaat is hieruit betrekkelijk eenvoudig te verwijderen. Het risico op diefstal of verlies van kentekenplaten is te verkleinen door de platen goed vast te laten zetten door een Bovag-autobedrijf. Die gebruiken daarvoor schroeven of popnagels, zodat de kentekenplaat niet zonder speciaal gereedschap van de auto te verwijderen is.

Vervelende gevolgen

Volgens de Bovag is het een eenvoudige en goedkope handeling die ergernis en tientallen of zelfs honderden euro’s aan boetes kan besparen. Bovendien wordt daarmee voorkomen dat men vervangende nummerborden met een zogenaamde ‘duplicaatcode’ (een extra eentje of zelfs een nog hoger cijfer) moet aanvragen. Los van de kosten voor deze vervanging, kan dat namelijk ook gevolgen hebben voor de restwaarde van de auto. Mocht er met de platen een misdrijf of overtreding worden gepleegd, kan het ook zomaar gebeuren dat de politie aan de deur staat.