ACSI FreeLife

Menu

Tijd voor winterbanden

Het wordt kouder, de bladeren vallen: tijd voor winterbanden. Om wachttijden en onveilige situaties te voorkomen, is het aan te raden snel een afspraak met een autobedrijf te maken voor een winterbandenwissel. Net als bij zomerbanden moet de bandenspanning wel regelmatig gecontroleerd worden.

Winterbanden: al merkbaar bij zeven graden boven nul

Wist u dat u bij zeven graden boven nul al verschil kunt voelen tussen winter- en zomerbanden onder uw auto? In deze periode duikt het kwik in de ochtenden en avonden regelmatig onder de tien graden. Winterbanden geven meer grip op de weg en bij koud en nat weer is de remweg beduidend korter. Met sneeuw op de weg kan de remweg zomaar het dubbele zijn met zomerbanden.

Winterbanden in het buitenland

In Nederland is het gebruik van winterbanden verstandig, in het buitenland is het vaak verplicht. In Duitsland en Luxemburg zijn ze verplicht bij winterse weersomstandigheden, in Scandinavië standaard tijdens de wintermaanden en in Frankrijk, Spanje en Italië in enkele regio’s of op bergwegen. Dit laatste wordt met verkeersborden aangegeven. Sinds winterbanden in Duitsland verplicht zijn gesteld, tonen de statistieken overigens aan dat het aantal ongevallen met gewonden onder winterse omstandigheden gehalveerd is. Als u geen winterbanden heeft, dan riskeert u in die landen niet alleen boetes tot ongeveer € 100, maar ook negatieve gevolgen voor de aansprakelijkheid bij ongelukken.

Winterbanden onder camper en caravan

Het is goed – en in sommige landen verplicht – als campers net als (trek)auto’s op winterbanden rijden; bij caravans is dit alleen in Finland verplicht.

Op Bovag.nl/winterbanden is een uitgebreid schema te vinden van de eisen die de Europese landen stellen aan winterbanden en sneeuwkettingen.

 

Confidental Infomation