Belangrijk: check je bandenspanning
Automobilisten controleren hun bandenspanning niet vaak genoeg, met allerlei problemen van dien. Daarom moeten nieuwe auto’s uitgerust zijn met een controlesysteem voor de bandenspanning. Wat betekent dat voor ons, kampeerders?
Goede bandenspanning bespaart brandstof en daardoor heb je een geringere CO2-uitstoot. Het draagt ook bij aan verminderde slijtage van de banden die daardoor een langere levensduur hebben. Ook levert het een kortere remweg op, een betere werking van het antiblokkeersysteem (ABS), meer stabiliteit in bochten en een betere grip op een nat wegdek. Het hele verhaal lees je in ACSI FreeLife 5-2015.
Goed op druk
De Europese Unie (EU) concludeerde dat moderne auto’s niet optimaal kunnen functioneren als de bandenspanning niet goed is. Daarom is er een nieuwe wet van kracht. Op grond van Verordening (EG) Nr. 661/2009 moeten van de Europese Unie alle nieuwe auto’s zijn uitgerust met een systeem om de bandenspanning te controleren. Zo’n systeem krijgt in het Nederlands vaak de Engelse afkorting als naamgever: TPMS (Tyre Pressure Monitoring System).
Het directe bandenspanningsysteem
Opmerkelijk genoeg schrijft de EU wel de Europabrede invoering van het controlesysteem voor, maar de EU geeft geen technische voorschriften. Tot op heden bestaan er twee systemen: een direct en een indirect systeem.
In het directe systeem wordt de bandenspanning van elke band afzonderlijk gemeten via sensoren die een radiosignaal uitsturen naar een ontvanger op het dashboard. Na verandering van de temperatuur van de band wordt de actuele bandenspanning vergeleken met de normwaarde. Bij een te groot verschil krijgt de bestuurder zowel een akoestisch als een optisch signaal.
Het indirecte systeem bandenspanningsysteem
Het indirecte systeem benut andere tactieken, zoals het monitoren van de ABS dat de rotatie van de wielen afzonderlijk aanpast. Bij afnemende spanning in een van de banden, wordt de band iets kleiner waardoor dit wiel wat sneller gaat draaien dan de andere drie. Na het elimineren van de invloed van bochten of slippen op gladde weggedeelten, kunnen verschillen in rotatie als signaal voor te lage bandenspanning worden gebruikt.
Zelf veiliger op pad?
Caravanbezitters die veiligheid hoog in het vaandel hebben, kunnen een controlesysteem voor bandenspanning ook los aanschaffen. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n product. Een voor de auto en een voor de camper of caravan.
Voor de auto
Het TPM 2.14 USB van Blaupunkt werkt via de 12-volt-contrastekker en toont de bandenspanning via een display. In het pakket van dit direct werkende controlesysteem vind je naast de ontvanger met display en vier zwarte sensoren ook vier zilverkleurige kapjes om het aanzien van de wielen te verfraaien. Verder bevat het pakket het nodige aanbouwmateriaal.
Richtprijs: € 169
Bijvoorbeeld via Conrad.nl.
Voor de camper of caravan
Wil je er zeker van zijn dat de banden van je camper of caravan de juiste spanning hebben? Dan kun je het controlesysteem Ecocap eenvoudig monteren. Het systeem is in een vergrote RVS ventieldop bevestigd, dat waarschuwt wanneer de bandenspanning onder een bepaalde kritische waarde zakt. Als het led-lampje boven het ventieldopje rood oplicht, is er een drukverschil van 0,25 bar en is het tijd om actie te ondernemen.
Richtprijs: € 39,95
Ecocap in ACSI Webshop