ACSI FreeLife

Menu

10 autochecks voor je vertrekt

Het is raadzaam om een aantal belangrijke checks te doen voor vertrek. We hebben tien belangrijke controles voor je auto op een rijtje gezet.

Doe deze tien checks voor je – misschien dit weekend wel -vertrekt op kampeervakantie. We wensen je een veilige reis!

10 tips

1

Breng de banden op juiste spanning

Bedenk dat de auto tijdens de vakantie vaak zwaarder beladen is dan normaal. Controleer de bandenspanning en vul de banden bij voorkeur met stikstof. Banden blijven hierdoor langer op spanning, slijtage wordt beperkt en het bespaart brandstof. Vergeet niet om ook het reservewiel te controleren.

2

Neem een liter olie mee op reis

De motor wordt het tijdens warm weer en een steile bergrit zwaarder belast. Controleer het oliepeil voor, tijdens en na de vakantie. Neem een liter olie mee in de kofferbak zodat, indien nodig, direct kan worden bijgevuld.

3

Vervang op tijd de ruitenwisserbladen

Eén op de drie auto’s heeft slechte ruitenwissers. Als schoonmaken en ontvetten niet meer helpt vervang deze dan op tijd. Dit voorkomt dat u uren lang tegen een vervelende waas aankijkt. De meeste ruitenwisserbladen zijn in een handomdraai te vervangen.

4

Zorg voor goed zicht onderweg

Maak de ruiten niet alleen aan de buitenkant schoon, maar ook de binnenkant. De ventilatie in de auto zorgt na verloop van tijd voor aanslag op de ruiten. Wrijf de ruit nog even na met een oude krant voor een streeploos resultaat. Vergeet niet om ook de ruitensproeiervloeistof bij te vullen.

5

Controleer de caravanbanden

Het rubber van banden kan na verloop van tijd uitdrogen door ozon, UV-straling en hoge temperaturen. Na 6 jaar neemt, afhankelijk van het aantal gereden kilometers en opslag, de kans op slijtage toe. Een jaarlijkse controle is van groot belang. Het is raadzaam om banden uiterlijk na 10 jaar uit voorzorg te vervangen.

6

Stel de verlichting af

Check alle verlichting en vergeet niet om reservelampjes in de auto mee te nemen. Door een caravan achter de auto of een achterbak vol koffers en tassen is het vaak nodig de stand van de koplampverlichting aan te passen. Hierdoor houdt u, en ook uw tegenliggers, goed zicht in het donker.

7

Controleer de temperatuur van de airco

Houd het hoofd koel tijdens het rijden. Natuurlijk door rustig te blijven in elke situatie, maar zeker ook door een goed werkende airco. Elk jaar verdampt een klein beetje vulmiddel, waardoor de airco geleidelijk aan minder koelt. Tijdens een hele warme zomerdag kan de airco de warmte niet meer aan. Controleer voor vertrek de temperatuur van de lucht uit de airco.

U kunt onderhoud aan de airco ook zélf helpen voorkomen. Bijvoorbeeld door bij warm weer eerst de ramen te openen, zodat de ‘extra’ warmte snel uit de auto wordt afgevoerd en uw aircosysteem niet onnodig wordt belast.

8

Zorg voor optimale wegligging

Het komt vaak voor dat banden links en rechts niet gelijkmatig slijten. Dit komt doordat de wielen dan niet goed zijn uitgelijnd. Als bestuurder merkt u dan dat de auto naar links of rechts trekt. Een goede uitlijning zorgt voor een betere wegligging, voorkomt onnodige slijtage en bespaart brandstof.

9

Test de remmen

Van zo’n 30% van alle auto’s werken de remmen niet optimaal. Versleten remblokken komen het meest voor, gevolgd door te ver afgesleten remschijven. Het is raadzaam om een gratis professionele remmencontrole door middel van professionele apparatuur uit te laten voeren.

10

Breng de koelvloeistof op niveau

Koelvloeistof houdt de temperatuur van de motor onder controle. Als de koelvloeistof onder het min-streepje staat vul de koelvloeistof dan direct aan. Let op: controleren en bijvullen van de koelvloeistof kan alleen wanneer de auto op een vlakke ondergrond staat en bij een koude motor. Het is ook raadzaam om elke 50.000 km te laten testen of de kwaliteit en samenstelling van de koelvloeistof nog optimaal is.

“Automobilisten zijn zich er niet altijd van bewust dat bepaalde onderdelen van de auto aan slijtage onderhevig zijn. In het belang van de eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het belangrijk om voor vertrek stil te staan bij het onderhoud aan de auto. Denk bijvoorbeeld aan de remmen of banden, die slijten ongemerkt sneller dan je doorhebt. Bij één op de drie auto’s zijn de remmen niet helemaal in orde. Ook gladde banden zorgen voor een onnodig langere remweg, verhogen bovendien het brandstofverbruik en leveren een grotere kans op een klapband. Een preventieve onderhoudscontrole helpt verrassingen onderweg te voorkomen. Want pech onderweg, dat wil niemand,” aldus Jos Gesthuizen, Operationeel Directeur van Euromaster.

Euromaster zette deze tien autochecks voor je op een rij.